TENS kezelés

Írta: Lelkes Judit
| 2019. 01. 02.

A fájdalom hatékony csillapítása mind az egészségügy, mind a fájdalomtól szenvedő beteg igen fontos célja. A fájdalomcsillapító módszer széles körű alkalmazhatóságának fontos feltétele a hatékonyság mellett az egyszerű, biztonságos, mellékhatások nélküli alkalmazhatóság. Minden bizonnyal ezek a tulajdonságok is hozzájárultak ahhoz, hogy a TENS kezelés az utóbbi években főleg a mozgásszervi eredetű, de számos egyéb ok miatt jelentkező fájdalom sikeres befolyásolójává válhatott.

A TENS egy mozaikszó: transcutaneous electrical nerve stimulation. A bőrön keresztül történő idegi ingerlést jelent. Ennek elméletét az angol Melzack és Wall orvostudósok dolgozták ki a hatvanas évek elején. A szervezetünkben különböző idegrostok futnak. Ezek az idegrostok különböző szinten különböző funkcióval rendelkeznek.

A TENS mint fájdalomcsillapító kezelési módszer a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején lépett be a fizikoterápiába. A TENS készüléket elsősorban mozgásszervi megbetegedések kezelésére használják.